první způsob:
Vajíčka si můžeme ozdobit ubrouskovou technikou. Je to jednoduchý způsob, jak vajíčko obléct do krásného jarního kabátu.![]() | |
zdroj: http://dizzymaiden.tumblr.com/post/19288249566/diy-decoupage-eggs-for-easter-need-hard-boiled |
budeme potřebovat:
ubrousek, lepidlo, nůžky, na tvrdo bílé uvařené vajíčko
Postup:
- Vystřihneme si tvary, které budeme chtít na vajíčku
- Opatrně naneste na vajíčko tenkou vrstvu lepidla, priložte nani Váš vystřihnutý vzor a přetřete ješte jednou tenkou vrstvou lepidla
- Nechte uschnout a naneste ješte jednu vrstvu lepidla pro lesklý vzhled
- Položte na držák a nebo do košíku



Tímto způsobem zdobím vajíčka, už několik let. Je to zkrátka jednoduché a efektní ;) tak HURÁ do toho
.....
Druhý způsob:
Barvení pomocí laků na nehty, je taky velice efektivní a opět zcela jednoduché.
co budeme potřebovat:
Laky na nehty, vajíčka ( stojan na vejce)
postup:
1,Do menší nádoby nalejeme vlažnou vodu.
2, Do vody nalejeme trochu laků ruzných barev.( používejte raději kvalitní laky, budou na vajíčku dobře držet a nebudou se loupat)
3, Vajíčko vyndáme, postavíme na stojan a necháme zaschnout.
Přírodní barvení:
žlutá:
šafrán, kari ( na půl litru vody asi 2 lžíce)nebo slupky od žluté cibule-V půllitru vody svaříme slupky z jedné nebo dvou cibulí, vložíme do nich vejce a chvíli je v barvící lázni povaříme. Musíme intenzitu barvy hlídat. Delší vyvářka v lázni by obarvila vajíčka nahnědo.
červená:
šťáva z červené řepyslupky z červené cibule
kvalitní červené víno (spíše fialová)
Šťávu z řepy ani víno neředíme, pouze
přivedeme k varu a vložíme do něj vajíčka. Vína však bývá škoda. Výborné
barvící schopnosti mají ale laciná a pro pití velmi nekvalitní
krabicová nebo po litru balená vína, které výrobci přibarvují chemicky.
Slupky červené cibule svaříme a vajíčka v
nich povaříme asi 10 minut. Nemusíme je tedy předvařovat, protože budou
natvrdo během barvení.
Růžová
Barvením v řidším roztoku červené řepy dosáhneme růžové barvy. Jemně růžové lze dosáhnout povařením brusinek.
Červeno-fialová
Tohoto odstínu docílíme:
- borůvkovou šťávou
- bezinkami (plody)
- červeným vínem
Šťávu z borůvek ani víno neředíme vodou.
Přivedeme je k varu a vejce v nich obarvíme. Při barvení bezinkami
používáme buď sušené plody, hrst na půllitr vody, nebo ještě lépe přímo
bezinkovou šťávu.
zelená
Barvy tmavé trávy docílíme pomocí:
- mladého žita (osení)
- špenátu
- olšové kůry
Při barvení žitem nasekáme mladé lístky
narašeného obílí a 5 lžic této drti vaříme v půllitru vody s vajíčky.
Sušenou olšovou kůru chvíli před barvením povaříme, pak teprve přidáváme
vejce. Na půllitr vody použijeme asi hrst sušené kůry. Barvíme-li
pomocí špenátu, půlku mražené kostky svaříme v půllitru vody, pak
přidáme vajíčka. Do špenátu můžeme přidat trochu kmínu.
Modrá
Velmi neobvyklé barvy můžeme dosáhnout
pomocí červeného zelí. Nakrouháme půlku hlávky, zalijeme ji vodou, aby
byla ponořená. Do toho vložíme vajíčka a vaříme alespoň 20 minut. Do
nálevu přidáme také 2 lžíce octa.
Dobrý tip!
- Vejce vaříme v barvě minimálně 20 minut
- Pro lepší výsledek přidáme do nálevu 1 až 2 lžíce octa
- Pro intenzivnější odstín necháme v nálevu vajíčka přes noc
- Po vyjmutí z barvící lázně oplachujeme vajíčka studenou vodou
Žádné komentáře:
Okomentovat